Proje 2016/7

 

YAPILARDAKİ YAŞAM TASARIMI

İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan en eski ve en temel mühendislik dalları arasında sayılmaktadır. Günümüzde evlerde talep edilen özelikler; geniş olması, içerisinde lüks malzemeler kullanılması, konumu ve cephesi gibi salt evin bir yatırım aracı olarak değeri ile ilgili özelliklerdir. Geçmişte evlere baktığımız zaman geniş aile şeklinde yaşandığı, bir köşesinde çiçek veya sebze ekili büyük bir avlusunun olduğu, komşuluk ilişkilerinin akrabalık ilişkileri kadar sıcak yaşandığı, çocukların oldukça özgür ve güvenli bir ortamda olduğu, iç ve dış tasarımının sade ve kullanışlı olduğu huzurlu yuvalar görülmektedir. Geçmişten günümüze; sanayileşme, kentleşme ve bireyselleşme ile birlikte aileler ve evlerin küçüldüğü gözlemlenmektedir. İnşaat mühendislerinin yapı tasarımında kültür, sanat, inanç, gelenek ve göreneklerimizi araştırması ve dikkate alması ile insanların içlerinde daha mutlu olacakları yapılar üretilebilecektir.

SORUMLULUK

Üniversite öğrencileri genel olarak teorik dersler almakta ve derslerden başarılı olmaları için gözlem ve araştırma yapmaktan çok belirli kurallar ve yöntemler kullanarak problemleri çözmeleri beklenmektedir. Bu eğitimin sonucu olarak yetişen mühendisbir konuyu tüm yönleriyle değerlendirmeve çözüm üretme konularında sorun yaşamaktadır. Proje ile öğrencilerin yapı tasarımı konusunda çok yönlü düşünerek insanları daha mutlu edecek seçimler yapabilmelerini sağlamak, bu bakış açısı ile başarılı projeler üretmeleri ve sektörde örnek olmaları beklenmektedir. Proje kapsamında yapıların tasarımında kültür, inanç, gelenek ve görenekler, yaşam tarzının tarihsel süreçte araştırılarak, faydalı yönlerin günümüz yapı tasarımına uyarlanması hedeflenmektedir.

 

KAPSAM

Proje kapsamında öğrencilerin farklı kültürlerden toplumların tarih içerisinde yapı tasarımı konusunda yaşadıkları serüveni araştırmaları, yapı tasarımında önem verdikleri hususları belirlemeleri, fotoğraflamaları ve analiz etmeleri ve önümüzdeki yüzyıl için öngörülerde bulunmaları beklenmektedir. Yapı tasarımında yapılacak araştırmalar, insan ve çevre sağlığı, mutluluğu, inanç, kültür, gelenek ve görenekler, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik kavramları çerçevesinde olacaktır. Bu kapsamda erasmus öğrencilerinin projede etkin görev alması düşünülmektedir. Ayrıca ilgili öğretim üyelerinin katılımıyla teknik gezi programları düzenlenmesi planlanmaktadır.

FAYDA

Yapı-yaşam ilişkisinin sağlıklı kurulabilmesi

Şehirlerimizde mimari kültürümüzün yaşatılması

Yapılaşmanın sektör, belediyeler vb. karar verici mekanizmalar tarafından bahsedilen değerler çerçevesinde ele alınması

Öğrencinin mezuniyet öncesi, proje tecrübesi edinmesi,

Yapı-yaşam ilişkisi konusunda detaylı bilgi sahibi olması

Bu konularda öğrencinin genel entelektüel seviyesinin artırılması

 

Yrd.Doç.Dr.Mehmet Uğur TOPRAK  Proje Yürütücüsü

İnşaat Mühendisliği Bölümü

 

Son Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2018, Cumartesi