Proje 2016/1

   

  3D ÜRETİM VE EĞİTİM PROJESİ

Hızla gelişen teknoloji günümüzde insanları yeni ve daha hızlı üretim yöntemlerini keşfetmeye yönlendirmiştir. Bu yöntemlerden biriside üç boyutlu (3D) tekniklerle istenen parçaların üretilmesidir. Eklemeli imalat olarak bilenen bu teknolojinin birçok farklı uygulama teknikleri vardır. Bunlardan ergiyik biriktirme yöntemi (FDM), 3D yazıcılarda öne çıkan yazdırma türüdür. Bu yöntem düşük ilk yatırım maliyeti, sarf malzemesinin kolay temin edilebilir ve ucuz olması, bireysel kullanıma uygun olması, boyutlarının küçük olması gibi avantajları ile öne çıkmaktadır. Sarf malzemesi olarak genellikle ABS veya PLA türü polimer malzemeler kullanılabilmektedir. Bunlarının renkli olması ve teminin kolay olması da kullanıcı sayısını giderek artırmaktadır. Mühendislik alanında da kullanımının giderek artması, üreticilerinde dikkatini çekmiş ve katı model çizim programları ile çizilen taslak veya imalat resimlerinden parçaların üretilmesi bu yöntemin endüstride de kullanılır hale gelmesine sebep olmuştur. Karmaşık şekilli parçaların veya model imalatların yapımına düşük maliyetle cevap vermesi, endüstride kullanım alanlarını da giderek genişletmiştir.

Mühendislik fakültesi öğrencilerinin de bu teknolojiye uzak kalması beklenilemez. Bu nedenle Fakültemiz bünyesinde bu proje uygulamaya açılmıştır.

Günümüzde mühendislik alanı öğrencilerinin hem 3D printerlar için filament üretimini ve hem de 3D yazıcıların montaj ve imalatını, ve daha sonrada kendi tasarımlarını gerçeğe dönüştürmelerini sağlamak amacıyla bu proje başlatılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

SORUMLULUK

Dumlupınar Üniversitesi öğrencilerinin günümüz teknolojisinde geride kalmadan, hem 3D printerlar için filament üretimini hem 3D yazıcıların montaj ve imalatını, ve hem de daha sonrada kendi tasarımlarını gerçeğe dönüştürmelerini sağlamak amacıyla bu projenin başlatılması amaçlanmıştır.

3D üretim ve eğitim projesi; hem tüm üniversite öğrencilerimizin ve hem de ilgili sanayi kuruluşlarının tasarım programlarını kullanma, tasarımlarını kendi ürettikleri 3D yazıcı ve filamentleri kullanarak yazdırma ve hayallerini gerçekleştirmeyi hedeflemektedir.

KAPSAM

Dumlupınar Üniversitesi öğrencilerinin, yetenek, bilgi, beceri, ilgi ve istekleri ile üniversite ve bölge koşulları ve ihtiyaçları doğrultusunda günümüz teknolojisini kullanarak, kendi tasarımlarını ve mesleki yeterliliklerini geliştirme ve gelecekte bu alanda yetkin kişiler olmalarına yardımcı olmaktır. Bu proje ile günümüz teknolojisi olan 3D yazıcıların montaj edilmesi, çizim programlarının öğretilmesi ve tasarım yapılması ve aynı zamanda 3D yazıcı filamentlerinin ekstrüder de üretimini yapabilecek hale gelmiş bireylerin yetiştirilmesi planlanmaktadır.

Ayrıca üniversitemiz bünyesinde bu alanda bir kültür ve merak oluşturarak, öğrencilerimizin her geçen yıl daha tecrübeli ve tecrübelerini bir alt sınıfa aktaran çekirdek oluşumlar meydana getirmektir.

Yapılacak çalışmalarda ortak paydaşlar ile işbirliği ve koordinasyon içinde yılsonu tasarım yarışmaları yapmak ve benzeri etkinliklerin düzenlemesi sağlanacaktır. Daha sonraki aşamada ise üniversite dışından gelecek üniversite öncesi bireylere bu tecrübe ve bilgilerin aktarılması sağlanacaktır. Diğer yandan kişiye özgün tasarımların ve imalatlarında yapılması amaçlanmaktadır.

FAYDA

Günümüz teknolojisinden haberdar olmak, onu kullanabiliyor hale gelmek, bir makinenin imalatını yapabiliyor olma özgüvenini kazandırmak, gurup çalışması ve paylaşımcılığı geliştirmek, verilen görevi yerine getirme sorumluluğunu kazandırmak, ona sahip çıkmak, yeni ve teknolojik ürünler tasarlamak ve onun imalatını yapabilmek, uygulama laboratuarı çalışmaları ile yetkinliklerini geliştirmek, yakın gelecekte önem kazanacak meslekler hakkında fikir sahibi olmalarını sağlamak, mezuniyet öncesi profesyonel anlamda iletişim deneyimi yaşamaları, konularında kişisel yetkinlikler kazandırmaları ve iş hayatına güvenli ve bilinçli bir adım atmalarını sağlamaları konusunda fayda sağlanacaktır.

 

Doç. Dr. Mustafa AYDIN  Proje Yürütücüsü

Makina Mühendisliği Bölümü    

 

Son Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2018, Cumartesi