“Mühendislik Fakültesi’nden Uluslararası Proje Başarısı!

Dumlupınar Üniversitesi Maden Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay ŞAHBAZ’ın geliştirdiği  proje, Avrupa Birliği’nden fon almayı başardı.

Madenlerde Arama Kurtarma Eğitiminin Standartlaştırılması ve Dijitalleştirilmesini amaçlayan “Standardization and Digitalization of Rescue Education in Mining” projesi, Avrupa Birliği Stratejik Ortaklıklar Programı’nın Mesleki Eğitim Alanından fon almıştır. Bilindiği kadarıyla Avrupa’da madencilik için bu alanda alınan ilk proje olma özelliğindeki çalışmada: Portekiz’den Porto Üniversitesi, İtalya’dan Salerno Üniversitesi, Polonya’dan AGH Üniversitesi ve Balıkesir’den madencilik lisesi de ortaklar arasındadır. 30 ay sürecek projede, öncelikle arama kurtarmada çalışacakların bilgi düzeyleri ve gereksinimleri ilk defa mühendisliğin yanında, psikoloji, sosyoloji ve eğitim bilimleri yaklaşımları da kullanılarak belirlenecek ve sistematik bir şekilde arama kurtarma eğitim programı geliştirilecektir. Faaliyet öncesi ve sonrasında uygulanacak “mental sağlık koruma yaklaşımları kitapçığı” ile “yeni teknoloji VR-CAVE simülatörünün geliştirilmesi” ise proje için önemli çıktılar olacaktır. Böylece arama kurtarma alanında çalışacak, katkı sunacak kişilere pedagoji ve teknoloji kullanılarak ileri düzeyde eğitimler verilme imkânları sağlanacaktır.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Oktay ŞAHBAZ “fikre destek olan Türkiye Ulusal Ajansı’na teşekkür ederek; üniversitemiz, ülkemiz ve Avrupa için fayda üretmek adına çalışmalara devam edileceğini vurguladı”. Ayrıca projenin, arama kurtarma eğitimi alanında Dumlupınar Üniversitesi’ni bir cazibe merkezi yapmak için potansiyel oluşturduğunu, tüm kurumların katkılarıyla bunun gerçekleştirilebileceğini ifade etti. Üniversitemiz AKUK başkanı Prof.Dr. Hakan AYKUL'un şimdiden ilgili mercilerle görüşmeye başlayarak projenin etkisini artırmada önemli bir işlevi yerine getirdiğini belirten Prof. Şahbaz, bu etkinin herkesin desteğiyle genişleyeceğini vurguladı.

Mühendislik Fakültesi dekanı Prof.Dr. Cengiz KARAGÜZEL ise, “bir süredir Avrupa Birliği Fonlarından yararlanmak ve bunları ülkemiz adına katkıya dönüştürmek için yaptığımız çalışmaların meyvesini görmenin mutluluğunu yaşadığını” dile getirdi.  Prof. Karagüzel, uluslararası projeler için çalışmaya devam edileceğini ve bu minvalde çalışacaklara da daha önceden olduğu gibi şimdi de kapılarının açık olduğunu belirtti. Ülkemizin AB fonlarından yararlanmak için ciddi bütçeler yatırdığının altını çizen Prof. Karagüzel, yatırılandan fazlasını geri almanın önem taşıdığını vurguladı."

Son Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2021, Cuma