Dumlupınar Üniversitesi Okul Öncesi Öğrenciler İçin Seramik Atölye Çalışmaları Başlattı

Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, girişimcilik ofislerinde 4-7 yaş grubu öğrenciler için Seramik Atölye Çalışmaları başlattı. Bu kapsamda Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü mezunlarından ve Endüstri Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisi Ebru BAĞCI ile başlayan dersler Hatice FINDIK ve Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü öğretim elemanlarından Öğr.Gör. Muhammet ILGIN ve öğrencilerinin desteği ile devam etmektedir. Çalışmalar altı hafta sürecektir.

Proje yürütücüsü Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyelerinden Doç.Dr. Şafak Kırış, Mühendislik Fakültesi çalışanlarının çocuklarına yönelik başlatılan sosyal sorumluluk faaliyetinin diğer fakülte çalışanları tarafından da büyük ilgi gördüğünü ifade etti.

İlk dersten sonra proje çalışanı Hatice FINDIK Sayın Ebru Bağcı’dan konu ile ilgili değerlendirme yapmasını istedi:

Ebru BAĞCI: Bu çalışmalar MEB'in çocuklara yönelttiği 2 yaştan itibaren oyun hamurları yerine geçen, artık başladığı işi bitirmeye yönelik öğretisel davranışları geliştirmeye yönelik bir çalışmadır. Seramik yaydığı enerjilerle birlikte çocuklardaki kin, nefret ve öfkeyi pozitif enerjiye dönüştürüyor. Çamurun içindeki kil dünyada en çok bulunan malzemedir. Yani bizim dışarıda toprak dediğimiz şeyde aslında kil. Biz burada daha çamurlaştırılmış halde kullanıyoruz. Bunun en büyük artısı bize pişirme ile bir sonuç gösteriyor olması. Çocuklar ürettiği nesneyi görmekte ve eliyle tutabilmektedir.

Hatice FINDIK: Peki çocuklar üzerindeki etkisi nedir?

Ebru BAĞCI: Öncelikle motor gelişimi için çok önemli. Motor gelişimi ve küçük kas gelişimi dediğimiz şey "parmaklarımızın kullanımı".  Parmaklarınızın beyinle beraber kullanımı gerçekleşiyor. Düşünerek parmaklarımızı yönlendirme çalışmaları, kol ve el kaslarımızın çalışması sağlanıyor. Birinci öncelikli uyguladığımız nokta. İkincisi bunları yaparken motor gelişimimizi tamamlarken sıkarken, tutarken bununla beraber düşünmeyi öğreniyoruz. Aynı anda beynimizi de çalıştırıyoruz. Yani biz düşünmeyi öğreniyoruz. Aslında biz satranç öğreniyoruz. Normalde satranç oynamak zor bir derstir. Küçük yaştan itibaren veriliyor ama 7 yaşın altında verilmesi çok zor bir derstir. Ama biz satranç öğreniminin bir türevini burada veriyoruz. Çünkü 3 boyutlu düşünüyoruz. Bir sonraki hamlesini düşünüyoruz. Neyi neye eklersem nasıl oluru düşünüyoruz. Buda bizim 12 yaşına kadar çalışan beyin frekanslarımızın sağlı sollu loplarımız arasındaki iletişimleri. Bu frekansları 12 yaşımızda kaybediyoruz aralarındaki iletişimleri. Bu çalışmalar bunu kaybetmeden 17-18 yaşa kadar getirmemizi sağlıyor. Böylelikle hayatımızı bir adım daha önde tamamlayabiliyoruz.

Hatice FINDIK: Bu seramik çalışmaları için ailelerin üzerine düşen sorumluluk nedir?

Ebru BAĞCI: Aileler mutlaka ama mutlaka çocuklarını bu eğitimden mahrum bırakmamalı öncelikle. Bunu eğlenceli bir göreve dönüştürmeli. Çocuğumuz gerçekten çok zor ciddi bir yarış ortamında. Sınavlar var, dershaneler var, özel dersler var. Peki, bu çocuk stresini nasıl atacak? Bu çocuk düşünmeyi nasıl öğrenecek? İki boyuttan üç boyuta nasıl geçecek? Bunları yapabilmesi için çocuğun bu tarz bir hobiye ihtiyacı var. Hobiler arasında bizim en çok önerdiğimiz şey seramik dersi ve ebru çalışmasıdır. Bunlar sakinleşmesini ve sabrı öğrenmesini sağlıyor. Yaptığı işin sonunu getirmeyi öğrenecekler, maymun iştahlılıktan kurtulacaklar.  Bizim için en önemli nokta bu.

Hatice FINDIK: Peki bu Mühendislik Fakültesi adına önemli mi? Diğer fakültelerde yayılırsa çocuklar için nasıl bir etkinlik olur?

Ebru BAĞCI: Mühendislik Fakültesi böyle bir şey başlattığı için çok memnunum. Hem de bir mühendis olarak çok gurur duyuyorum, çok takdir ediyorum okulumu öğretmenlerimizi böyle bir şeyi düşündükleri için. Normalde çok fazla yapılmayan çalışmalar bunlar. Ama olması gereken çalışmalar normal şartlarda. Sadece çocuklar için geçerli demiyorum çok daha büyük çocuklar içinde. Ama biz özellikle 2 yaşından itibaren çocuklara seramik dersini uygulayabiliyoruz, mutlaka uygulasınlar.

Hatice FINDIK: Sonuç olarak ne söylemek istersiniz?

Ebru BAĞCI: Seramik hayatımızın her alanında var. Ama biz görmüyoruz ve anlamıyoruz. Uzağız bu hayattan. Yani seramik aslında hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. O yüzden seramik dersleri hayatımızın her alanında olmalı, olsun. Küçük yaş deyip bırakmayalım, çocuklarımızla 2 yaştan itibaren başlayalım.  Bunun için çok değerli hocalarımız var, çok güzel şeyler çıkacağına inanıyorum.

Teşekkür ederim, bana böyle bir ortam hazırladığınız için, okulumuzda böyle bir imkan sağladığınız için teşekkür ederim.

Son Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2015, Çarşamba