“Yumuşak Doku Modellemeleri ve Deformasyonu Algoritmalarını İçeren Heptik İğne Simülatörü Geliştirilmesi”ne Teknogirişim Sermaye Desteği

Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğretim üyelerinden Yardımcı Doçent Dr. Mustafa Müjdat Atanak’ın “Yumuşak doku modellemeleri ve deformasyonu algoritmalarını içeren heptik iğne simülatörü geliştirilmesi” isimli projesi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği programı kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır.

Enjeksiyon; aşı ve ilaçların enjekte edilmesi, biyopsi, laparoskopik ameliyatlar gibi birçok alanda sıklıkla kullanılan bir tıbbi prosedürdür. Bu işlem sırasında yapılan hatalar, kritik dokularda kesilme ve yırtılmalara neden olabilmektedir. Proje ile, doktor ve hemşirelerin pratik deneyim kazanabilecekleri bir iğne simülatörü sistemi geliştirilecektir. Sistemde güç geri bildirimi sağlayan bir heptik donanım ile birlikte doku deformasyonu, performans ölçüm modülü, görüntüleme, doku modellemeleri vb. yazılım bileşenleri bulunacaktır. Yurt dışında benzer ürünler olmasına rağmen, muadil yerli ürün henüz piyasada bulunmamaktadır.

Bilgisayar entegreli medikal simülatörler ile tıbbi personelin eğitim görebileceği kontrollü bir ortam sunulmuş olmaktadır. Bu ortamların tıbbi hataları 6 kata kadar azalttığı kanıtlanmıştır. Yine üniversitemiz öğretim üyelerinden Doçent Dr. Alpaslan Duysak'ın da destekleri ile geliştirilecek olan iğne simülatörü sisteminde, sanal gerçeklik içeren diğer ameliyat simülatörlerinde kullanılan bilimsel yöntemler ve teknikler kullanılacaktır. Geliştirilen ürün, üniversite hastanelerinde, tıp fakültelerinde, sağlık meslek yüksekokullarında ve diğer tıbbi eğitim programlarında kullanılabilecektir.

Son Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2015, Pazartesi