Proje 2016/5

 

QUADROTOR ÜRETİMİ

Teknolojinin hızla gelişmesiyle günlük hayatta kullanılan araç sayılarında da gözle görülür bir artış gözlemlenmektedir. Bu araçları günlük yaşantıyı kolaylaştırma hedeflerine göre kullanmak amaçlanmaktadır. Günlük yaşantımızı kolaylaştıran hava araçlarından biride İHA (İnsansız Hava Araçları)' dır. İHA, hava akımı ve tahrik kuvvetlerinden yararlanarak uçabilen, yerden kumanda edilen yada otonom yani belli bir uçuş planı üzerinden otomatik hareket eden, uçuş için içerisinden pilota ihtiyaç duymayan hava aracı tipidir. Günümüzde İHA kategorisi içerisinde dikey iniş,  kalkış yapabilmesinden, basit yapısından ve havada asılı kalmasından dolayı, 4 motorlu İHA rağbet görmektedir. Multikopter sistemleri motorlu insansız hava araçları olarak tanımlanır, 3-4-6-8 motorlu üretilen multikopterler stabil uçuşları ve özellikleri sayesinde izleme, arama, kurtarma ve savunma alanında İHA' lar arasında ilk sıralarda yerini almıştır. Bu araçlar uzaktan kontrol ve kullanıcı dostu arayüz sistemleriyle performanslı sonuçlar vermektedir.

 

SORUMLULUK

Bu projenin başlatılma hedeflerinden biri kendi programladığımız yazılım ile uçuş kontrolünün tamamı bizim elimizde olan İHA aracı tasarlamaktır. Bu doğrultuda yaptığımız çalışmalar sonucunda optimizasyonu sağlanmış yazılım ile teknik araçların uyumu üzerinde çalışmalar yürüterek istenilen uçuş sistemi hedefine ulaşmak. Üniversitemiz imkanları ile üretilen İHA yapımı ve uçurulması en büyük gayelerimizden biridir. Yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarda üniversitemizdeki araştırmacı akademisyenlerin desteğiyle, ileriye dönük gerçekleştirimlerde başarılı sonuçlara ulaşmak hedeflenmektedir.

 

KAPSAM

Üniversitemizin Mühendislik Fakültesi öğrencileri olarak araştırmayı seven, yeniliklere açık ve ekip çalışmasına yatkın kişiler ile ekip kurulmuştur. Kurulan ekipte Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Makina Mühendislikleri bölümlerindeki öğrencilerden oluşmuştur. Projenin ilerleyen dönemlerinde projede katkısı olan kişi sayısı ile bölüm sayısını aynı doğrultuda arttırmak ve projeyi sağlam ayaklar üzerine inşa ederek çalışmalara devam etmek amaçlanmaktadır.

Üniversitemiz bünyesinde bu alanda bir kültür ve merak oluşturarak, her geçen yıl daha tecrübeli ve tecrübelerini bir alt sınıfa aktaran çekirdek oluşumlar meydana getirerek, ekip çalışmalarında kolektif yapılaşmayı sağlayarak, ekip çalışmalarını arttırmak. Fakültemiz bünyesinde kurulan  "Fakülte Projeleri" çatısında altında diğer ekipler ile çalışma yürüterek,  üniversitemiz ve fakültemizin geleceğine yatırımlarda bulunmak hedeflerimizdendir.

Yapılacak çalışmalarda ortak paydaşlar ile işbirliği ve koordinasyon içinde yıl sonu tasarım yarışmaları katılım sağlanacaktır. Daha sonraki aşamada ise üniversite dışından gelecek üniversite öncesi bireylere bu tecrübe ve bilgilerin aktarılması sağlanacaktır.

FAYDA

Projenin sonucunda ortaya çıkacak ürün ile kullanılabilir araçlara alternatif yaklaşımlarda bulunmak, aracın yapımında kullanılan materyallerin kendi imkanlarımız ile üretimini sağlamak. Yazılım konusunda yaklaşımlarımızı devamlı güncel tutarak değişebilen şartlara uyum sağlamaktır. Ayrıca kullanılacak modüller yapı ile fonksiyonel İHA üretimini sağlamak.

 

Yrd.Doç.Dr.Mustafa ATANAK Proje Yürütücüsü

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Son Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2018, Cumartesi